Koko Kerava yhdisti voimansa – Nuoria autetaan työelämään

Yli 400 keravalaiselle nuorelle järjestettiin 20. tammikuuta uudenlainen ja vahvasti yhteisöllinen tapahtuma. Tapahtumassa nuoret pääsivät tutustumaan työelämään, yrittäjyyteen ja jatko-opintomahdollisuuksiin. Mun tulevaisuus -tapahtuma kokosi yhteen Keudan tiloihin Keravalla ysiluokkalaiset, alueen yritykset ja muut työnantajat, sekä jatko-opiskelua tarjoavat oppilaitokset
opiskelijoineen.
Mun tulevaisuus –tapahtuman avulla yritettiin auttaa 9.-luokkalaisia ratkaisemaan ammatillinen
tulevaisuus; mikä olisi heille sopiva työura sekä jatko-opiskelupaikka. Tapahtumassa peruskoulunsa
päättävät oppilaat pääsivät tutustumaan muun muassa erilaisiin ammatteihin, työelämässä tarvittaviin
taitoihin ja yrittäjien uratarinoihin. Tilaisuus järjesttiin ensimmäistä kertaa, ja palautteiden perusteella sille suunnitellaan jatkoa. Infotilaisuudessa myös palloteltiin ajatuksella haastaa muita Keski-Uuudenmaan kaupunkeja järjestämään omia vastaavanlaisia tapahtumia.
Yli 30 keravalaista yritystä ja työnantajaa mukana tapahtumassa
Tilaisuuteen osallistui yli 30 keravalaista yritystä ja työnantajaa. Työnäytösten ja kohtaamisten avulla
esiteltiin alueen monipuolisia työllistymismahdollisuuksia. Myös Keudan ja Keravan lukion opiskelijat olivat
paikalla kertomassa, mikä opintopolku kullekin uralle johtaa. Keravan kaupunki osallistui järjestelyihin sekä tarjosi tietoa kaupungin työpaikoista. Keravan kaupungin “Kesätyö kutsuu” -kampanja avaa useita kesätyömahdollisuuksia nuorille kesällä 2023.
Tapahtuma oli aktiivinen ja nuoria osallistava
Mun tulevaisuus -tapahtumaa oli ideoitu yhteistyössä Keravan peruskoulujen kanssa. Opinto-ohjaajat ja
opettajat ovat olleet alusta alkaen mukana suunnittelemassa tapahtuman sisältöjä. Siihen liittyviä teemoja
on käsitelty myös oppitunneilla. Keravanjoen, Kurkelan ja Sompion koulujen oppilaat ovat pitkin syksyä tutustuneet mm. yhteiskuntaopin tunneilla Mun tulevaisuus -tapahtuman yrityksiin niiden kotisivujen kautta. Oppilaat ovat laatineet ennakkokysymyksiä yrityksille työtehtävistä, ja niihin vaadittavista opinnoista.

Virnan pisteellä nuoret pääsivät tekemään omia vegeannoksia seitanista, ja vastaamaan kyselyyn koulun
kasvisruuasta. Virnan selfiepisteellä sai tunnustaa Vegeuteliaisuutta, ja kotiseuturakkautta Keravaan.
Virna rekrytoi kesätyöntekijöitä, ja esitteli pienen yrityksen monipuolisia tehtäviä
Virnan pisteellä yrittäjä ja keittiömestari, Virve Räisänen opasti nuoria vegeannosten tekemiseen. Yrityksen myyntikoordinaattori Päivi Rusula jututti nuoria pienen yrityksen monipuolisista työnkuvista.
Monelle tuli yllätyksenä, että esimerkiksi media- ja IT-alan osaajille on tarvetta elintarvikeyrityksessä.
Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja jatko-opiskelumahdollisuuksista, ja 9.-luokkalaisten suunnitelmista
opintojen suhteen. Monet kertoivat aikomuksista hakea lukioon. Usean opiskelijan mielestä 9.-luokkalaisen on vaikea saada kesätöitä.

Virnalla työllistävin ammatti on kokki/ elintarviketyöntekijä. Virnan tuotteet ovat artesaanituotteita, joka
tarkoittaa, että käsityön osuus on määräävä. Juhalpalvelun puolella työskentelee kokki monipuolisten
tarjottavien parissa. Oli mukava tavata fiksuja ja reippaita nuoria. Oli myös ilo nähdä, kuinka innostuneina he tarttuivat kokoamaan vegeannoksia, kehuu Virve. Juteltiin myös kotona kokkailusta, kotitaloustunneista, kasvisruuasta ja ulkona syömisestä. Monet myös kertoivat leipovansa paljon. Moni nuori ilahtui tiedosta, että Virnalle voi ottaa yhteyttä TET-paikkaa tai kesätyöpaikkaa hakiessa.
-Messiin vaan, asenne ratkaisee, kannustaa Virve. Meiltä on lähtenyt opin kautta monia nuoria, joista osa
on jatkanut ruoan parissa, ja osa suunnannut muille aloille.
Koulun kasvisruokatarjonnan klassikot pitävät pintansa suosikkeina
Virnan pisteellä täytettiin myös kyselyä koulujen tarjoamasta kasvisruuasta. Monet olivat nimenneet suosikikseen pinaattiletut, sosekeitot ja pastat. Porkkanapihvit saivat selkeästi
eniten mainintoja. Myös härkismakaronilaatikko löytyi useammasta kyselystä ykkössuosikkina.
Opiskelijat toivoivat kouluihin tarjolle mm. monipuolisempaa salaattivalikoimaa, ja uusia ruokalajeja.
Moni maistoi seitania ensimmäistä kertaa, ja piti tuotteesta. Kaikki opiskelijoiden kokoamat vegeannokset valokuvattiin. Virnan raati valitsi viisi tyylikkäintä annosta, joiden kesken arvottiin kolme Virna Cateringin kotiin toimitettavaa pääsiäismenua. Voittajille on ilmoitettu
koulujen kautta.
Kuvat: Sofia Merzlyakova
Tilaisuuden järjestivät Keravan Yrittäjät, Keravan kaupunki, Keuda (Keski-Uudenmaan
koulutuskuntayhtymä) ja Keuke (Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy).
Kesätöihin Virnalle? Ota yhteyttä myynti@virnafood.fi tai kilauta Päiville 040-1253330