Suvisalaatti grillijuhliin

Hiillosta kannattaa hyödyntää monella tavalla. Tässä reseptissä punajuuret kypsennetään tuplafoliossa hiilloksen hehkussa – ja voi miten ne ovatkaan herkullisia! Voit valmistaa punajuuret jo useita päiviä etukäteen. Kesällähän grillataan miltei päivittäin joka tapauksessa joten hiillosta riittää. Esivalmistelu kannattaa aina, niin että juhlapäivästä ehtii nauttimaan kuten pitääkin.

Kuudelle

 • 4 kpl pieniä punajuuria tai kaksi isompaa puoliksi halkaistuna
 • Voita tai margariinia
 • suolaa, sokeria ja kuivattua yrttimaustetta
 • 240g Artesaaniseitan Kreetan yrtit ja sitruuna (Tai tomaatti-basilika)
 • 1 Varhaiskaali leikattuna kuuteen osaan
 • Kuivahtaneita vaaleita leipäsiivuja
 • Salaattijuustoa tai -vuustoa
 • 100g paahdettuja auringonkukansiemeniä
 • 1 rasia tuoretta pinaattia
 • Oliiviöljyä ja valmista balsamicosiirappia
 • Foliota

Punajuuret hiilloksella:

 1. Varaa kaksi niin isoa palaa foliota että saat paketoitua punajuuret tiiviisti. Pese juuret hyvin ja aseta foliolle. Lisää peukalon kokoinen pala rasvaa, puoli teelusikallista sokeria ja kuivattua yrttimaustetta sekä ripaus suolaa. Paketoi ensin tiiviisti yhteen foliokerrokseen ja sen jälkeen sama uudestaan. Katso että molempien pakettien saumat jäävät ylöspäin. 
 2. Kun päivän grillailut on suoritettu, tee hiilloksen keskelle varovasti kuoppa pitkävartisella grillilastalla tai muulla soveltuvalla välineellä. Aseta punajuuripaketti saumat ylöspäin hiilloksen keskelle ja kasaa varovasti kuumia hiiliä päälle. Voit nyt unohtaa punajuuret kypsymään ja kaivaa ne esille hiillokseen jäähdyttyä vaikka seuraavana päivänä tai n. tunnin kuluttua. Pilko kypsät punajuuret haarukkapaloiksi ja jätä odottamaan salaatin kokoamista. 

Muut valmistelut:

 1. Valmistele grilli. Sytytä hiilet ja hiillosta odotellessa kokoa salaatti. Huuhtaise pinaatti kylmässä vedessä ja valuta siivilässä tai talouspaperin päällä. 
 2. Lohkaise varhaiskaali kuuteen osaan niin että kanta pitää lohkon kasassa. Sipaise oliiviöljyllä. Murustele salaattijuusto kippoon odottamaan hetkeksi. Leikkaa kuivahtanut leipä siivuiksi ja kostuta oliiviöljyllä ja ripsuta hieman suolaa päälle. 
 3. Grillaa kaalin lohkoja epäsuoralla hiilloksella n. 10 min kannen alla ja lopuksi rapeuta pinta hapettamalla hiillosta kuumemmaksi esim. kertakäyttölautasella leyhyttämällä. Kun kaalit ovat rapsakan pehmeitä niin grillaa myös leipäsiivut ja Virna seitanpihvit. Kuutio rapea leipä haarukkapaloiksi ja silppua seitan.
 4. Kokoa salaatti vadille tai kulhoon kerroksittain; tuoretta pinaattia, grillattua varhaiskaalia, leipäkuutioita, hiillospunajuuria, Virna-artesaaniseitania ja murustettua juustoa. Valuta päälle reilusti hyvää oliiviöljyä, balsamicosiirappia ja auringonkukansiemeniä.

Koristele tuoreilla yrteillä tai puutarhasta löytyvillä villiorvokeilla.

Kirjoita kommentti