Seitan tataki Izakaya -hengessä

Tataki on tuttu ruokalaji Japanista ja lisäämällä muutamia samanhenkisiä pikkuannoksia tarjolle saat helposti luotua Izakaya-tunnelmaa kotiisi. Tatakin kanssa pöytään sopii esimerkiksi suolatut edamame-pavut, misopohjainen keitto, yakitori-vartaita ja tofua maukkaassa kastikkeessa. Izakaya iltaan kuuluvat ehdottomasti myös herkulliset juomat. Varaa ainakin olutta, sakea ja miksei jopa vihreällä teellä ja sitruunalla maustettuja drinkkejä. Itadakimasu!

  • 1 rasia Virna artesaaniseitan tatti-karamellisoitu sipuli

Kastike:

  • 2 rkl sokeria
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • Peukalon kokoinen pala inkivääriä hienonnettua
  • 2 vartta kevätsipulia silputtuna
  • 2 punaista chiliä halkaistuna
  • 0,5dl ponzu-soijakastiketta (Tai tavallista soijaa ja sitruunan kuorta)
  • 0,5dl vettä
  • 1 rkl tummaa sesamöljyä
  • 1 rkl paahdettuja sesamin siemeniä

Koristeeksi:

  • Tuoretta chiliä
  • Kevätsipulia
  • Sesaminsiemeniä
  • Shiso-lehtiä (Tai sitruunankuorta)
  • Limen lohkoja

Tee näin:

  1. Avaa tattiseitanrasia ja siirrä karamellisoitu sipuli odottamaan syrjään.
  2. Laita seitankiekot pakastimeen kohmettumaan noin puoleksi tunniksi.
  3. Lämmitä kattilaa keskilämmöllä hetki hellalla ja laita ensimmäiseksi sokeri paahtumaan. Kun se on saanut kauniin kultaisen värin, siirrä kattila syrjään ettei sokeri pala. Lisää silputtu valkosipuli, inkivääri, kevätsipuli  ja chili sekä ponzu ja vesi. Anna kiehahtaa.
  4. Siirrä kattila syrjään ja lisää sesam-öljy ja siemenet. Jäähdytä. Kastike säilyy hyvin viikon jääkaapissa, joten voit tehdä sen hyvissä ajoin valmiiksi. 
  5. Ota tattiseitankiekot pakastimesta ja leikkaa niistä mahdollisimman ohuita siivuja. Hieman kohmeisen seitanin leikkaaminen ohuiksi siivuiksi on helpompaa.
  6. Lado siivut kauniisti lautaselle. Lusikoi päälle jäähtynyttä tataki-kastiketta ja koristele kauniisti. Voit tehdä isomman vadin josta kaikki ottavat omilla puikoillaan, tai jokaiselle ruokailijalle oman annoksen.

Vinkki: Vahvemman umamin maun saat annokseen jos paistat seitan kiekot kevyesti ennen kuin laitat kastikkeen päälle.

Kirjoita kommentti