Linssi-juurespataa ja tomaattiseitania

Kipakan ulkoilupäivän pelastaja ja ykkösresepti alkusyksyyn kun kotimainen sadonkorjuu pääsee täyteen vauhtiin ja maukkaat, ravitsevat juurekset ovat sesongin tähtituotteita. Edullinen koko perheen ateria tai hieman tuunattuna oiva tapa hurmata lauantai illan deitti. Jos ihan kaikki ei tule kerralla syötyä niin muhenna padan pohjalle jäänyt herkku, jatka tomaattimurskalla, lisää basilikaa ja tarjoa pastakastikkeena seuraavana päivänä. Hyvää ruokahalua!

4 hengelle

 • 200 g kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
 • 1 iso pihvitomaatti
 • 2 pientä perunaa lohkoina
 • 1 pieni sipuli silputtuna
 • 2 kynttä valkosipulia viipaloituna
 • 1 porkkana palasina
 • 1 nauris tai lanttu kuutioina
 • Juuriselleriä, keltajuurta tai palsternakkaa
 • Loraus hyvälaatuista öljyä esim rapsi tai oliiviöljy
 • 2 vartta lehtikaalia nypittynä 
 • Tuoretta persiljaa
 • Tuoretta kevät-tai ruohosipulia
 • 1 pkt / 280 g Virna Tomaatti-oliivi -artesaaniseitania
 • 1l kasvislientä
 • 0,2 dl punaviinietikkaa
 • 3 tl sokeria tai hunajaa
 • 1 rkl (savu) paprikajauhetta
 • 1 rkl kuivattua yrttimaustetta
 • 1 tl jauhettua mustapippuria

Tee näin

 1. Esivalmistele juurekset ja tomaatti. Jos käytät kotimaisia juureksia niin pese hyvin, mutta jätä kuoret antamaan makua ja ravintosisältöä. Pilko ja silppua kasvikset. Muoto on keittiön taiteilijan oma näkemys, mutta hyvät raamit saat jos pala mahtuu kerralla haarukalla suuhun. Pilko kaikki kasvikset suunnilleen samaan kokoon niin ne kypsyvät yhtäaikaa. Jos käytät kypsiä linssejä, valuta ne tai keitä raa’at linssit kypsäksi ohjeen mukaan.
 2. Lämmitä kattilan pohjalla loraus hyvää paistoöljyä ja lisää kaikki pilkotut kasvikset. Anna kuullottua keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää etikka, sokeri, paprikajauhe ja mustapippuri. Pyöräytä maut kasvisten sekaan.
 3. Lisää kasvisliemi ja Virna-artesaaniseitanin kastike juuresten joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 20 min. Lisää kypsät, valutetut linssit kypsennyksen puolivälissä. Pata saa poreilla sievästi.
 4. Pilko seitan haluamaasi muotoon ja ota pintaan kaunis väri pannulla. Jätä se odottamaan padan viimeistelyä.
 5. Viimeistele pata tuoreilla ja kuivatuilla yrteillä, nypityllä lehtikaalilla ja kevätsipulisilpulla. Tarkista vielä maku. Jos kaipaat lisää suolaa niin lisää varovasti. Nosta paistetut seitanit padan päälle lautaselle ja nauti hyvää tekevästä ateriasta.

Kirjoita kommentti